Hønsefrikassé
Hønsefrikassé

Hønsefrikassé

2 timer og 30 min. Middels. 6 porsjoner

INGREDIENSER

1 hel høne
3 gulrot
4 store poteter
1 sellerirot
1 gul løk
2 laurbærblader
1/2 ts hele pepperkorn
1 ts havsalt

SAUS

4 ss fett fra koking av høna
8 ss glutenfritt mel
Kraften fra koking av høna
Sitronsaft
2 dl soyafløte
Persille, salt og pepper

FREMGANGSMÅTE

Ha høna i en stor kjele sammen med gulrøtter, poteter, sellerirot og løk i store biter. Hell vann opp så det dekker høna og ha i laurbærblad, salt og pepper. Kok opp og la det koke til kjøttet løsner fra beinet på høna. Underveis vil det flyte opp fett fra høna som du bruker en skje til å helle over i en liten bolle. Dette fettet skal du bruke til å lage basen for den hviten sausen senere, så spar på den.


Når høna er ferdig kokt tar du den ut av kjelen og plukker den ren for kjøtt. Sil av grønnsakene og ta vare på kraften. Hell kraften tilbake i kjelen og kok den uten lokk mens du renser høna. Da reduserer kraften i volum og smaken blir mer intens.


Noe av det jeg liker best med denne oppskriften er at alt brukes! Ha fettet fra høna i en stor kjele over middels varme. Ta kjelen midlertidig av platen og tilsett melet mens du rører godt langs bunnen med en visp. Når du har en løs grøt, tilsetter du litt og litt av hønsekraften og rører den godt ut mellom hver gang du sper. Når du har en litt tynn saus smaker du til med fløte, sitronsaft, salt, pepper og persille, mens sausen får et oppkok.


Før servering legger du biter av høne og oppdelte grønnsaker i sausen og lar det småkoke og trekke på svak varme til alt er gjennomvarmt. Servér med godt hjemmelaget brød til. Hønsefrikassé passer veldig godt til å fryse ned, og er nesten best dagen etter.


Kilde: Naturlig allergimat

Publisert i