”Høne i vin”

Klassisk Høne i Fransk Vinsaus (Coq au Vin). Dette er virkelig en folkelig rett, en fransk klassiker og fantastisk høstmat!

Ingredienser

1 stk høne
1 stor gul løk
(smør)
2-5 hvitløksfedd
2 gulerøtter
ca 150 g røkt sideflesk
½ – 1 flaske rødvin
½ – 1 liter fin hønsebuljong
1-2 laurbærblad
1 teskje timian
Stor persille
ca 1 måleskje tomatpuré
15-20 vanlig løk eller små sjalottløk
ca 300 g små skogsopp, den brune sorten
ca 1 måleskje hvetemel
Salt og nymalt svart pepper

Fremgangsmåte

Del høna i biter, begynn med å dele den i to deler langs brystbenet, del deretter i mindre biter.

Stek bitene gyllenbrune slik at skinnet blir lett brunt/sprøtt. Spar på stekefettet!

Legg over bitene i en stor gryte.

Tilsett vin (gjerne en Pinot Noir), hønsebuljong så det dekker høna, persille, laurbærblad,tomatpuré og timian til gryta. Kok under lokk på svak varme i ca 30 minutter.

Skjær flesket i små staver og fres i fettet (alternativt smør) fra stekingen av høna, og legg i gryta.

Legg i gulrøtter skåret i 3 cm biter, løk og hvitløk som kuttes lett med et knivblad.

La det hele putre i ytterligere 30 minutter – eller til kjøttet slipper fra benet.

Tilsett mer buljong, dersom mengden av veske synker.

Under ventetiden:

Rens soppen og del hver enkelt sopp i to. Brun soppen lett og legg til siden.

Lag en jevning med 1 spiseskje hvetemel og en spiseskje smør, brunes sammen i en kasserolle.

Alternativt kan man lage en jevning med persillerot.

Hakk bladpersillen grovt.

Når kjøttet slipper fra benet, hell av væsken, sil av og bland med smør/mel blandingen.

La sausen koke på svak varme til den blir tykk og fin.

Legg soppen i gryta og hell tilbake sausen over kyllingen i gryten.

La gryten koke sakte opp.

Publisert i